Exista situatii in care daca din browser-ul web apelam un Url care, interogheaza un server Tomcat, iar acesta raspunde prin afisarea unui dialog ce contine urmatorul mesaj:

The server localhost at XDB requires a username and password.

Continutul mesajului depinde de numele serverului. In cazul nostru, serverul se numeste localhost iar mesajul contine particula localhost.

Explicatia este urmatoarea: Daca folosim Tomcat si pe langa acesta avem si Oracle instalat, poate aparea un conflict de porturi. In mod implicit, instalarea de Oracle va rula un server XDB pe portul 8080, iar Tomcat foloseste la randul lui portul 8080 pentru a servi JSP-uri/Servleti.

Daca opritm serviciul Oracle, Tomcat-ul va incepe sa functioneze bine. Chiar daca repornim serviciul Oracle, serverul Tomcat va functiona in continuare bine. Problema reapare insa la restartarea masinii.

Am identificat urmatoarele metode de rezolvare:
 • se editeaza fisierul de configurare a serverului Tomcat, astfel incat acesta sa foloseasca un alt port pentru servirea de JSP-uri si Servleti. Deschidem pentru editare fisierul server.xml localizat in folder-ul de configurari al Tomcat-ului si schimbam portul 8080 in 8081 sau oricare alta valoare, si restartam:

  <Connector port="8080"
 • portul Oracle XDB port trebuie schimbat sau dezactivat. Pentru a dezactiva portul Oracle XDB, va trebui ca acesta sa fie setat pe zero(0) urmand cativa pasi:
  1) se deschide Oracle Enterprise Manager
  2) se selecteaza si se extinde Database
  3) se extinde item-ul XML Database si se apasa Configuration
  4) in partea dreapta a consolei OEM, se seteaza valoarea portului pe 0
  5) se apeleaza apply