Blog

Visul unui calculator...

Postat la 10-Jun-2009 ora 12:09 pm de [Chetroesu]
1 Comentariu

Vine calculatorul dimineata la stapan:
- Stapane, am visat urat!
- Cum ma, idiotule, calculatoarele nu viseaza!
- Ba da!
- Nu se poate, ma!
- Ba da!
- Pai, si ce ai visat?
- Visam eu linistit acolo 1001010101011010 si dintr-o data ... 101010100001112.

"Illegal whitespace exception" la trimiterea de mail-uri

Postat la 29-May-2009 ora 12:48 pm de [Chetroesu]
0 Comentarii

In incercarea de a trimite mail-uri in care senderul sa nu contina o adresa de email ci un text (nume) asociat acesteia, am identificat o posibila exceptie pe care o poate arunca JavaMail in conditiile in care adresa de e-mail  specificata nu este formatata bine. 
De exemplu, daca vrem sa afisam textul "FirstName LastName" in locul my_name@mailserver.ro, nu este suficient sa scriem textul ca atare. In conditiile in care acest text contine spatii, javaMail va arunca o exceptie "Illegal whitespace...". Cum putem evita astfel de situatii?

Conflict: Tomcat XDB Authentication - Oracle

Postat la 28-May-2009 ora 09:37 am de [Chetroesu]
0 Comentarii

Exista situatii in care daca din browser-ul web apelam un Url care, interogheaza un server Tomcat, iar acesta raspunde prin afisarea unui dialog ce contine urmatorul mesaj:

The server localhost at XDB requires a username and password.

Continutul mesajului depinde de numele serverului. In cazul nostru, serverul se numeste localhost iar mesajul contine particula localhost.

Explicatia este urmatoarea: Daca folosim Tomcat si pe langa acesta avem si Oracle instalat, poate aparea un conflict de porturi. In mod implicit, instalarea de Oracle va rula un server XDB pe portul 8080, iar Tomcat foloseste la randul lui portul 8080 pentru a servi JSP-uri/Servleti.

Optimizari in Bazele de date

Postat la 16-Mar-2009 ora 04:58 pm de [Chetroesu]
1 Comentariu

De multe ori ne punem intrebarea "De ce merge greu o aplicatie?". Mai mereu cautam vinovatul in codul scris fie la nivel de kernel, fie la nivel de interfata. De cele mai putine ori insa incercam sa dam vina pe baza de date. Se intampla totusi ca si baza de date sa aduca intarzieri importante in rularea unei aplicatii, mai ales daca vorbim de un volum ceva mai mare de date.

Query-uri distribuite, Tranzactii distribuite

Postat la 11-Mar-2009 ora 09:21 am de [Chetroesu]
0 Comentarii

Dupa cum am mai discutat in unele articole, Microsoft SQL Server permite crearea de link-uri catre diverse data source-uri OLE DB, link-uri pe care Microsoft le numeste linked servers. Dupa link-area unui data source OLE DB se pot interoga tabele din server-ul link-at, se pot joina intre ele tablele din mai multe servere, de fapt, se pot executa aceleasi query-uri ca pe baza locala, bineinteles tinand cont de restrictiile providerului OLE DB.

NDigester, un digester .NET

Postat la 27-Feb-2009 ora 06:48 pm de [Chetroesu]
0 Comentarii

Incercand sa convertesc un cod Java la cod .NET, m-am lovit de problema implementarii unui modul care sa faca ceea ce face digester-ul java. Am inceput sa caut pe internet si dupa ceva timp am gasit o librarie care aparent putea face ceea ce aveam eu nevoie.

NDigester este implementarea .NET a pachetului Jakarta Commons-Digester. Pe baza unor fisiere XML de configurare, NDigester ofera posibilitatea initializarii de obiecte in cadrul aplicatiei pe baza configurarilor XML.

Ce framework PHP sa aleg?

Postat la 27-Feb-2009 ora 11:29 am de [Chetroesu]
1 Comentariu

PHP are in sfarsit atenţia pe care o merită. Mereu am crezut că PHP este unul dintre cele mai neglijate limbaje de programare. Cu toate ca era un limbaj foarte utilizat, nu existau suficiente framework-uri disponibile pentru el. Din fericire aceasta s-a intamplat doar pana la momentul lansarii PHP 5, cand au aparut o serie de framework-uri foarte bune.

Inainte de a ma apuca de dezvoltarea de site-uri web am facut o analiza asupra framework-urilor disponibile pe piata. Este evident ca fiecare framework are puncte tari si puncte slabe. Rolul acestei analize are menirea de a pune in cumpana aceste aspecte si la final, pe baza comparatiilor, sa se poata face alegerea framework-ului cel mai bun.

Librarie Java i18N

Postat la 19-Feb-2009 ora 11:47 am de [Chetroesu]
0 Comentarii

Revin cu varianta de implementare a librariei i18N pentru Java. Am incercat sa mentin aceleasi semnaturi de functii pentru interfetele pe care le pune la dispozitie libraria, in scopul pastrarii unei similitudini cat mai mari cu varianta de implementare pentru .NET. Evident exista si unele nmici diferente de formatare, dar acestea se pot remedia cu usurinta prin putin mai multa atentie.

Windows Shell, stampilarea imaginilor: watermark

Postat la 11-Feb-2009 ora 12:17 am de [Chetroesu]
0 Comentarii

Cum se poate face marcarea pozelor in vederea personalizarii acestora inainte de publicarea pe site? Acest capitol este un studiu de caz pentru unul din posturile publicate anterior: iterarea fisierelor dintr-o structura de directoare.

Windows Shell, iterarea fisierelor dintr-o structura de directoare

Postat la 10-Feb-2009 ora 11:32 pm de [Chetroesu]
1 Comentariu

Iterarea fisierelor dintr-o structura de directoare este o chestiune care de multe ori, in proiectele la care am lucrat, s-a dovedit a fi necesara. Scriptul prezentat in acest articol rezolva aceasta problema intr-un mod simplu. Bineinteles ca functie de destinatia dorita, acest script se poate extinde intr-un fel sau altul.

Tag-uri